Apakah Disfungsi Erektil ED?

Mati pucuk (ED), kadang-kadang dikenali sebagai mati pucuk, adalah apabila anda atau pasangan anda tidak dapat mengekalkan firma ereksi yang cukup untuk aktiviti seksual. ED boleh sama ada ketidakupayaan untuk mengekalkan ereksi untuk menyediakan aktiviti seksual yang memuaskan bagi kedua-dua orang, atau ejakulasi pramatang. Walaupun ia boleh berlaku sekali-sekala, gagal untuk mendapatkan ereksi lebih daripada 50 peratus masa boleh menjadi tanda ED. Ia mungkin disebabkan oleh beberapa faktor, seperti kerosakan atau kecacatan pada saluran darah di zakar, alkoholisme, atau tekanan.

ED boleh menjadi keadaan jangka pendek atau jangka panjang. Dianggarkan bahawa 1 daripada 10 lelaki mempunyai ED secara jangka panjang, dan secara amnya memberi kesan kepada lelaki berusia lebih dari 40 tahun. Di Malaysia, satu kajian mendapati 69.5 peratus lelaki berusia 40 hingga 79 tahun mempunyai ED. Kajian lain mendapati bahawa ED juga boleh berleluasa di kalangan lelaki berumur antara 18 hingga 40 tahun.

ED boleh menyebabkan kehilangan keakraban antara pasangan. Walau bagaimanapun, kebanyakan lelaki tidak mendapat ia dirawat kerana takut malu atau kerana stigma masyarakat terhadap ED. Merawat ED harus dinormalisasi, kerana ED juga boleh menjadi tanda keadaan perubatan asas lain yang tidak dikesan.

Viagra 100mg Tablet Malaysia Spot 伟哥威而钢马来西亚正品免处方